Header

 

Xando Beheer Nieuwsbrief #63

Welkom bij de nieuwsbrief van Xando Beheer.

Elke week breng ik je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de Apple School Manager, Deployment Programs, ZuluDesk en Xinca MDM, apps, gadgets, updates en meer!

Met vriendelijke groet,

Stef Heeling 

---

Uitgelichte apps

Schoolwerk

De Schoolwerk-app helpt jou en je leerlingen meer uit de creatieve mogelijk­heden van iPad te halen. Zo kun je eenvoudig opdrachten uitsturen en innemen, de voortgang van leerlingen volgen in onderwijsapps, en een-op-een met leerlingen samen­werken.

Klik hier

De beste manier om te leren is door te doen en te maken. De Schoolwerk-app helpt jou en je leerlingen meer uit de creatieve mogelijk­heden van iPad te halen. Zo kun je eenvoudig opdrachten uitsturen en innemen, de voortgang van leerlingen volgen in onderwijsapps, en een-op-een met leerlingen samen­werken. In real time, waar je ook bent. Ook voor leerlingen is de app heel handig in het gebruik. Opdrachten verschijnen automatisch op hun iPad, gesorteerd op vak, inleverdatum en prioriteit. En de Schoolwerk-app maakt het voor jou makkelijker om te zien hoe elke afzonderlijke leerling het doet, zodat je je lessen nog persoonlijker kunt maken. Bron: https://www.apple.com/nl/education/teaching-tools/

Voor de inrichting van de Schoolwerk app is het vereist dat zowel de leerling als leerkracht op de iPad bij iCloud is ingelogd met een beheerd Apple ID. 

Onderstaand 3 video's die laten zien hoe een beheerd Apple ID toe te voegen is, evenals een persoonlijk ID ernaast.

1: Leerling instructie iPad uitrol met beheerde Apple ID

2A: Bestaande persoonlijke Apple ID toevoegen aan een iPad met een school Apple ID

2B: Nieuwe persoonlijke Apple ID aanmaken en toevoegen aan een iPad met een beheerde Apple ID

Dit zijn 3 situaties die uiteraard niet elke school passen. Voor meer informatie over de situatie bij jou op school, neem dan contact met Xando op om de mogelijkheden en stappen te bespreken. 

 

---

Het nieuwe schooljaar

Veel scholen werken tegenwoordig 1:1 of met gedeelde iPads, waardoor in ZuluDesk een volledige import staat van het leerling- en leerkrachtbestand uit het LVS. Dit betekent dat er in het nieuwe schooljaar een verschuiving ontstaat die ervoor zorgt dat ZuluDesk ook een nieuwe import nodig heeft. Voor veel leerlingvolgsystemen zal de vernieuwing na 1 augustus plaatsvinden. Maar in principe is er bij elke wijziging in het bestand een nieuwe import te doen, dit is namelijk een kwestie van enkele minuten.

Om elke school te helpen bij de overgang naar het nieuwe jaar heb ik een handleiding geschreven die je hierin stap-voor-stap begeleid, inclusief een checklist.

• EdeXML bestand exporteren uit LVS

• Voordat je begint met importeren!

• Leerlingen die van school afgaan (school is eigenaar van iPad)

• Checklist

• Importeren van gebruikers en groepen in ZuluDesk

• Controle gebruikers en groepen

• Nieuwe beheerde Apple ID’s (voor gebruik gedeelde iPads)

• Contact en begeleiding Xando

Check hier snel de handleiding, lees hem goed, doe de checklist en voorzie ZuluDesk en de Apple School Manager binnen de kortste keren van een mooie update van alle gebruikers en groepen!

Profielen delen met onderliggende omgevingen

Het komt steeds vaker voor dat het beheer van ZuluDesk vanuit een stichting wordt ingericht, dus met een 'parent' omgeving waaronder alle scholen een eigen 'child' omgeving hebben. Dit werkt zeer goed en is uiterst overzichtelijk, maar tot nu moest elk profiel in elke nieuwe omgeving handmatig aangemaakt worden. Dat is nu verleden tijd!

Een gedeeld profiel aanmaken

Vanaf nu is het mogelijk om in de hoofdomgeving een profiel aan te maken en hierbij de optie 'Delen met onderliggende omgevingen' aan te vinken. Zodra je dit doet zal het aangemaakte profiel in elke onderliggende omgeving geplaatst worden als 'read-only'. Vanuit de onderliggende omgeving kun je het profiel dus wel inzien en toewijzen, maar niet wijzigen. Dit scheelt natuurlijk een hoop werk!

Screenshot #1 is de hoofdomgeving waarin het profiel wordt aangemaakt.

Screenshot #2 is de onderliggende omgeving die het profiel kan inzien en toewijzen.

---

Heb je vragen, opmerkingen of wensen? Laat het me weten via onderwijs@xando.nl.

Tot volgende week!